Представяме ви много полезна информация за новата мутация на коронавируса вариантът

...
Представяме ви много полезна информация за новата мутация на коронавируса вариантът
Коментари Харесай

Омикрон - новият COVID вариант, който буди сериозна тревога

Представяме ви доста потребна информация за новата разновидност на коронавируса вариантът Омикрон. Текстът е от официялана страница във фейсбук на известния ни епидемиолог доктор Петър Марков.

Световната здравна организация излезе с позиция в която афишира този вид като " вариaнт пораждащ паника “ и му отреди гръцката писмен знак Омикрон (О).

Какво се знае за разновидността Омикрон досега?

Все още е доста рано, и информацият е малко, само че от това, което виждам дотук, за жалост нещата не наподобяват добре.

До момента сигурно са известни две неща:

- Новият вид, систематизиран като B.1.1.529 се популяризира доста бързо в съвсем всички провинции на Република Южна Африка.

- Вариантът носи доста огромен брой разновидности (над 30 единствено в спайк протеина), много от тях с потвърден капцитет да придават разнообразни по вид и магнитуд нежелани свойства на вируса, други нови.

До момента се следи, че новият разновидността сполучливо измества другите разновидности на място и прави това с доста по-висок ритъм в сравнение с преди сме следили при Алфа (британският вариатн) и Делта.

В момента бройките към момента са относително не доста високи като безспорни стойности, и още не може да се изключи това повишаване да е артефакт на високото равнище на идентификация на случаите и генотипизиране на вируси в Южна Африка. Но повишаването е толкоз стръмно и навсякъде там, че по-скоро наподобява действително. Всичко това е източник на терзание, и в случай че е действително, е явен индикатор за еволюционно преимущество на този нов вид (еволюционно преимущество = по-ефективно рзпространение).

Ранните оценки на репродуктивното число са за предаваемост, която е пъти по висока от тази при Делта разновидността. Нещо, което е очевидно в приложената графиката, която демонстрира темпа на повишаване н каузи на всеки от разновидностите считно от миг на възникването му). На новият вид му е лишило няколко седмици да реализира равнища на разпространяване, за което на Делта са му били нужни месеци.

Понеже репродуктивното число при делта е единствено по себе си доста високо (R е над 6), то е мъчно да се повярва че пъти по-високото ефикасното репродуктивно число на новия вид, може да бъде реализирано единствено посредством повишаване на заразността. В среда, в която към този момент им доста преболедували и много имунизирани, т.е. доста хора с имунитет, такава шеметна скорост на нараствне изисква в допълнение към висок зарзност, и високо развита дарба за презаразяване на хора с имунни отбрани.

И това разумно ни води към тематиката за разновидностите, които вирусът носи. Вариантът носи композиция от висок брой разновидности с потвърден неподходящ резултат върху способността му да влиза в клетките, равнището му на инфекциозност, и потенциала му да пробива имунните отбрани и по-лесно да зразява хора прекарали инфекцията или имунизирани.

Силата на човешкият имунитет, е в неговата поликлоналност – т.е. едновременното различаване и офанзива на доста разнообразни елементи на вируса, както от антителата по този начин и от лимфоцитите. Така, даже едни елементи от вируса да мутират, да се променят и да станат неразпознаваеме за имунният отговор, другите не престават да са открити цели. Тук при този вид казусът е че има разновидности в доста от значимите епитопи (места на различаване и залавяне на антителата) по едно и също време, което покачва риска от утежняване на контрола на този вид. Това е доста евентуално да има отражение върху естествения имунитет на тези прекарали инфекцията, и на тези, които са имунизирани. В какъв размер – на този стадий не би могло да се каже.

По подигравка, без да си давам сметка за тези идни развития, отчетът, който изнесох като посетител на Ковид конференцията в София предишния уикенд беше точно на тематика рисковете от антигенна еволюция, за утежняване на отбраната от боледуване при наново протичане или след имунизация.

Освен в Южна Африка и Хонг Конг, разновидността към този момент е открит също и в Белгия (в екскурзиант идващ след екскурзия в северна Африка, и в Израел. Вероятно в идващите часове и дни ще сме очевидци на известия и от други страни от тези с потенциал за генетична идентификация. Ще продължаваме да следим обстановката в очакване на повече съответна информация и с вярата новините да са окуражаващи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР